zondag 6 mei 2007

Bevrijding en Vrijheid

Iets te laat mbt de bevrijdingsdag van afgelopen Zaterdag, toen we de bevrijding vierden van de Duitse bezetting.

Toch de bevrijding die ik hier wil behandelen is nog niet voltooid, voor het overgrote deel!
Het Griekse woord voor bevrijding, daar gaat het in deze log om.

Eleutheroo (bevrijding) en Eleutheria (vrijheid), twee verwanten die we gaan behandelen met (uiteraard) weer een concordantie om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen.Nooit wil ik verzen weglaten om iets "beter kloppend" te maken!Dat is zo menselijk, liever alles wat we erover kunnen vinden!
Ik zal niet alle verzen kunnen behandelen, maar zal ze wel allemaal vermelden.

De vraag die meteen opkomt is:
Bevrijd waarvan?
En die vraag is zoals u zult zien, makkelijk te beantwoorden!

Het is vooral Paulus die de woorden gebruikt en hij richt zich (evenals ik) hoofdzakelijk tot heidenen, die twee redenen maken het dat ik juist hem citeer.
Zoals zovaak biedt de brief aan de Romeinen tal van verhelderende plaatsen:

Immers, de zonde zal over u geen heerschappij voeren, want gij zijt niet onder de wet, maar onder de genade. Wat dan? Zullen wij zondigen, omdat wij niet onder de wet, maar onder de genade zijn? Volstrekt niet! Weet gij niet, dat gij hem, in wiens dienst gij u stelt als slaven ter gehoorzaamheid, ook moet gehoorzamen als slaven, hetzij dan van de zonde tot de dood, hetzij van de gehoorzaamheid tot gerechtigheid? Maar Gode zij dank: gij wáárt slaven der zonde, doch gij zijt van harte gehoorzaam geworden aan die vorm van onderricht, die u overgeleverd is; en, vrijgemaakt (bevrijdt) van de zonde, zijt gij in dienst gekomen van de gerechtigheid. (Romeinen 6:14-18)

Paulus ervaarde bijzonder veel weerstand met "zijn" leer.Niet onder de wet!Dat was (en is) een belangrijk deel van "zijn" boodschap!Maar men wierp (en werpt) dan veelvuldig op (lezen we talloze malen):"Zullen wij zondigen, omdat wij niet onder de wet, maar onder de genade zijn?"(vers 15)

Wat een gedachte, toch lezen we dit veelvuldig in de Schrift en ik moet toegeven, ik lees het ook regelmatig in boeken en op internet.
Paulus gaat verder met het uitleggen van deze misvatting door te schrijven over slaven van de zonde en slaven van gehoorzaamheid.En dan God Zij dank:"u was slaven van de zonde, en bevrijdt van de zonde bent u in dienst gekomen van de gerechtigheid!

Dan vers 20:"Want toen gij slaven waart der zonde, waart gij vrij (weer het woord:eleutheroi) van de gerechtigheid."
En verder :"Wat voor vrucht hadt gij toen? Dingen, waarover gij u nu schaamt; immers, het einde daarvan is de dood. 22 Maar thans, vrijgemaakt (bevrijd) van de zonde en in de dienst van God gekomen, hebt gij tot vrucht uw heiliging en als einde het eeuwige leven. 23 Want het loon, dat de zonde geeft, is de dood, maar de genade, die God schenkt, is het eeuwige leven in Christus Jezus, onze Here. (Rom 6:21-23)

Vrij van de gerechtigheid als slaaf van de zonde, dat helemaal niets nuttigs voorbracht!Daarvan bevrijdt zijnde "in dienst" (slaaf letterlijk)van God!
En dan nog vers 23:"het loon dat de zonde geeft is DE DOOD"

Dan Romeinen 8, misschien wel mn favoriete hoofdstuk (ik kan moeilijk kiezen) van de hele Schrift!
Wat een verzekering, vertroosting en uitzicht, hiermee hou ik het vol in deze tijd van ellende, onrecht en vergankelijkheid!

Zo is er dan nu geen veroordeling voor hen, die in Christus Jezus zijn. Want de wet van de Geest des levens heeft u in Christus Jezus vrijgemaakt (bevrijdt), van de wet der zonde en des doods.
(Rom 8:1-2)

Helemaal duidelijk lijkt me, en dan een flinke sprong (helaas) naar verderop in dit hoofdstuk:

14 Want allen, die door de Geest Gods geleid worden, zijn zonen Gods. 15 Want gij hebt niet ontvangen een geest van slavernij om opnieuw te vrezen, maar gij hebt ontvangen de Geest van het zoonschap, door welke wij roepen: Abba, Vader. 16 Die Geest getuigt met onze geest, dat wij kinderen Gods zijn. 17 Zijn wij nu kinderen, dan zijn wij ook erfgenamen: erfgenamen van God, en medeërfgenamen van Christus; immers, indien wij delen in zijn lijden, is dat om ook te delen in zijn verheerlijking. (Dit noem ik "verzekering" 14 tm 17)18 Want ik ben er zeker van, dat het lijden van de tegenwoordige tijd niet opweegt tegen de heerlijkheid, die over ons geopenbaard zal worden. ("vertroosting") 19 Want met reikhalzend verlangen wacht de schepping op het openbaar worden der zonen Gods. 20 Want de schepping is aan de vruchteloosheid onderworpen, niet vrijwillig, maar om (de wil van) Hem, die haar daaraan onderworpen heeft, 21 in hope (lett - verwachting) echter, omdat ook de schepping zelf van de dienstbaarheid aan de vergankelijkheid zal bevrijd worden tot de vrijheid van de heerlijkheid der kinderen Gods. ("uitzicht") (Romeinen 8:14-21)

Geweldige woorden van de afgezant Paulus, 3 verzen om ons te verzekeren dat we kinderen van God zijn!Dan dat heerlijke vers 18 dat dagelijks door mijn hoofd gaat en dan "de bevrijdingsdag", waarin de hele schepping bevrijd zal worden!!
Bevrijd van de zonde en de vergankelijkheid!!
Dat is pas een bevrijdingsdag!!

Overige Schriftplaatsen:
Paulus - 1 Kor 10:29, 2 Kor 3:17, Gal 2:4, Gal 5:1, 5:13 (tweemaal)
De twaalf - Joh 8:32 en 36, Jac 1:25 en 2:12, 1 Pet 2:16 en 2 Pet 2:19