woensdag 4 april 2007

Jesaja 25

Een van de meest indrukwekkende voorzeggingen van Jesaja is wel hoofdstuk 25.

In zijn geheel zal ik het citeren met tussendoor, dmv een ander lettertype, de nadruk te leggen op zaken, uitleg is bij dit hoofdstuk mi helemaal niet nodig, alleen als je niet gelooft wat Jesaja voorzegt dan valt er het een en ander "uit te leggen" (lees verdraaien).

Jesaja 25:1-9 1 O HERE, Gij zijt mijn God, U zal ik verheffen, uw naam loven, want Gij hebt wonderen gedaan, raadsbesluiten uit een ver verleden in waarheid en trouw volvoerd. (ja, Hij voorzegt omdat Hij volbrengt!Dit zal gebeuren, dat zal Ik doen, enz enz, dit lijkt heel logisch maar u wilt niet weten hoeveel christenen ontkennen dat God iets volbrengt, men ziet Hem meer als een tijdreiziger die in de toekomst kijkt en dan weer terug komt en verteld hoe het zal gaan, hier zal ik spoedig ook een log aan besteden) 2 Want Gij hebt de stad tot een steenhoop gemaakt, de versterkte veste tot een bouwval, de burcht der vreemden tot wat geen stad meer is (ook dit wordt regelmatig glashard ontkent:"God doet dat niet joh, nee dat doen anderen allemaal"); in eeuwigheid zal deze niet herbouwd worden. 3 Daarom zal een sterke natie U eren, de veste van gewelddadige volken zal U vrezen; 4 want Gij zijt voor de geringe een sterkte geweest, een sterkte voor de arme toen hij benauwd was, een schuilplaats tegen de stortbui, een schaduw tegen de hitte(prachtig stuk, neem het in u op, want dit is zo geweldig!). Want het briesen der geweldenaars is als een stortbui tegen een muur, als hitte in een dorre streek. Het rumoer der vreemden onderdrukt Gij; 5 als hitte door de schaduw van een wolk wordt het gezang der geweldenaars gedempt. (en dan komt het geweldige vooruitzicht:)6 En de HERE der heerscharen zal op deze berg voor alle volken een feestmaal van vette spijzen aanrichten, een feestmaal van belegen wijnen: van mergrijke, vette spijzen, van gezuiverde, belegen wijnen. (De HERE ZAL - maw dit gaat gebeuren, geen twijfel mogelijk, of u het nou gelooft of niet - het ZAL gebeuren en ik heb er nu al zin in!!Een feestmaal voor alle volken (ook die en die?Ja alle volken!Als God zegt alle dan is dat alle, lieve mensen het is zo simpel...)

7 En Hij zal op deze berg de sluier vernietigen, die alle natiën omsluiert, en de bedekking, waarmede alle volken bedekt zijn. (wat is die sluier en wat is de bedekking?Ik vermoed het ongeloof cq ongehoorzaamheid - ik sta voor uw visie open, feit is GOD ZAL DAT DOEN)

8 Hij zal voor eeuwig de dood vernietigen(Wat dit betekent vraagt men zich massaal af, nou wat denkt u?De dood vernietigen betekent dat er geen dood meer is, het is zo makkelijk allemaal, maar men heeft het zo complex gemaakt, geen dood meer - dus alles levend, zoals bij geen ziekte - niemand meer ziek is, geen haar meer - dan heeft niemand haar meer, enz enz), en de Here HERE zal de tranen van alle aangezichten afwissen en de smaad van zijn volk zal Hij van de gehele aarde verwijderen, want de HERE heeft het gesproken. 9 En men zal te dien dage zeggen: Zie, deze is onze God, van wie wij hoopten, dat Hij ons zou verlossen; dit is de HERE, op wie wij hoopten; laten wij juichen en ons verblijden over de verlossing die Hij geeft.

Geweldig nieuws, met recht een evangelie!Alle volken aan tafel, dood vernietigd en de tranen van alle aangezichten afgewassen...
Of toch niet...
Lees verder

Jesaja 25:10-12 0 Want de hand des HEREN zal op deze berg rusten, maar Moab zal op zijn plaats neergestampt worden, zoals stro neergestampt wordt in het water van een mestkuil. 11 Spreidt het zijn handen daarin uit, zoals een zwemmer ze uitspreidt om te zwemmen, dan zal Hij zijn hoogmoed vernederen ondanks zijn listige handgrepen. 12 Ja, de ontoegankelijke versterking uwer muren zal Hij neerwerpen, vernederen, op de grond doen neerstorten tot in het stof.

Alle volken behalve Moab?
Vader sluit U dan toch één volk uit?
Jeremia profeteert verder over Moab in hoofdstuk 48:

Jeremia 48:42-47 42 Dan wordt Moab verdelgd, zodat het als volk niet meer bestaat, omdat het zich tegen de HERE verheven heeft. 43 Schrik en kuil en strik over u, inwoners van Moab! luidt het woord des HEREN. 44 Wie vlucht voor de schrik, zal vallen in de kuil; en wie uit de kuil klimt, zal gevangen worden in de strik; want Ik zal daarover, over Moab, het jaar zijner bezoeking brengen, luidt het woord des HEREN. 45 In de schaduw van Chesbon staan vluchtelingen zonder kracht; want een vuur is uitgebroken uit Chesbon en een vlam uit het huis van Sichon, die de slapen van Moab en de schedel der rumoermakers heeft verteerd. 46 Wee u, Moab! Verloren is het volk van Kemos, want weggehaald zijn uw zonen als gevangenen, uw dochters in gevangenschap. 47 Maar Ik zal in het lot van Moab een keer brengen in het laatst der dagen, luidt het woord des HEREN. Tot zover het oordeel over Moab.

Pfff gelukkig ook Moab wordt uiteindelijk gered!
God is groot vol van liefde en geduld!
Wat ben ik blij dat ik U mag kennen!
Universalisme en dus géén volk uitgesloten...