woensdag 31 januari 2007

De Liefde




Talloze verzen zou ik hier kunnen aandragen, Liefde is het onderwerp, zowel in de evangeliën alsmede in de brieven...
Het vorige onderwerp was hoop en dan sla ik een brug naar de liefde, kijk maar:

"en de hoop maakt niet beschaamd, omdat de liefde Gods in onze harten uitgestort is door de heilige Geest, die ons gegeven is, zo zeker als Christus, toen wij nog zwak waren, te zijner tijd voor goddelozen is gestorven. Want niet licht zal iemand voor een rechtvaardige sterven - maar misschien heeft iemand nog de moed voor een goede te sterven - God echter bewijst zijn liefde jegens ons, doordat Christus, toen wij nog zondaren waren, voor ons gestorven is."
Romeinen 5:5-8

De liefde Gods, dat is de liefde van God, bewijst zich, omdat Christus, voor zondaren stierf, voor zondaren!!
Dat is pas liefde, niet impulsief voor iemand springen als de bus diegene dreigt aan te rijden!
Nee welbewust je eigen Zoon laten sterven voor zondaren!!!

De liefde is lankmoedig (geduldig), de liefde is goedertieren, zij is niet afgunstig, de liefde praalt niet, zij is niet opgeblazen, zij kwetst niemands gevoel, zij zoekt zichzelf niet, zij wordt niet verbitterd, zij rekent het kwade niet toe. Zij is niet blijde over ongerechtigheid, maar zij is blijde met de waarheid. Alles bedekt zij, alles gelooft zij, alles hoopt zij, alles verdraagt zij.
De liefde vergaat nimmermeer;
(1 Korinthiërs 13:4-8)

Hier hebben we de essentie van God, God is Liefde (1Joh 4:8,16), niet God is lief nee,
God is Liefde!
Al Zijn handelen staat in dienst van Zijn liefde, dat is wat Hij is en wil, voor ons en met ons allen!

Veracht, de tuchtiging des HEREN niet en keer u niet met weerzin af van zijn bestraffing.Want de HERE bestraft wie Hij liefheeft, ja, gelijk een vader een zoon, aan wie hij welgevallen heeft.
(Spreuken 3:11-12)

Zijn straffen zijn niet doelloos, wij mensen straffen, maar er is niemand bij gebaat, het slachtoffer heeft nog steeds pijn (of is zelfs overleden), de nabestaanden kunnen zich soms wel berusten, hoewel zij meestal menen dat de straf te laag is, en de dader wordt nu zelf leed aan gedaan...

Maar God hersteld de schade, richt(onderwijst) de dader en neemt de tranen en ellende van de nabestaanden weg!Dat is straf bij God!
Dat is iets wat wij mensen niet kunnen, wij kunnen alleen de ander ook pijn aandoen maar het leed is al geschied.

"Zo blijven dan nu (staat er in de grondteksten):Geloof, Hoop en Liefde", zegt de apostel der heidenen, deze drie maar de meeste van deze is de liefde (1Kor 13:13)
Want als wij bij Hem zijn, dan wordt ons vertrouwen/geloof niet beschaamd maar vervuld, de hoop/verwachting wordt ingelost, en de liefde zal nimmer vergaan en zal ons hele "zijn" gaan kenmerken!
Liefde dat is Zijn doel met de schepping, van den beginne af en daar is niets aan veranderd...