zondag 28 januari 2007

Herdenking Auschwitz


Vandaag was de herdenking aan Auschwitz in het Wertheim park in Amsterdam.
De vreselijke geschiedenis van de verschrikkelijkheden die de nazi's de Joden aandeden in Auschwitz, worden jaarlijks in het Wertheim park in Amsterdam herdacht.

Jodenhaat is iets wat zich al heel lang afspeelt, we lezen erover in het Oude Testament, en het is daarna alleen maar doorgegaan.
Toen, nadat de apostelen van het toneel verdwenen, is de haat tegen de Joden ook bij Christenen begonnen.
Zij waren (en zijn nog steeds) vijanden van het Evangelie, en de meeste christenen zetten na het woord evangelie een PUNT.(Rom 11:28)
Zij wilden Jezus niet aanvaarden, zij moesten Hem niet, Hij was niet de glorieuze koning die ze verwachten!
Vanaf het allereerste moment, waren de Joden vijanden en werden ze ook zo behandeld.
Door de eeuwen heen werden ze bespot en beschimpt, vervolgd en bestreden.
Want ze wilde Jezus niet als Messias aanvaarden.

In de Middeleeuwen en daarna tijdens de Europese Renaissance werden ze in aparte ghetto's wegestopt.Wie "The Merchant of Venice" van Shakespeare kent heeft er zelfs een beeld bij gekregen.
Het ging maar door en het ging maar door, Joden waren slecht en moesten ook zo behandeld worden.
Het hoogtepunt van die ellende, of dieptepunt, het is net hoe u het wilt zien, was de tweede wereldoorlog.

Ik wil niet zeggen dat christenen de Joden toen hebben afgeslacht (met noemt het vervolgd, dit is m.i. véél te zwak uitgedrukt).
Maar de visie die de kerken hadden ontwikkeld door de eeuwen heen, heeft absoluut bijgedragen aan de polarisatie die de nazi's ertoe bracht ze uit te roeien.
En weet u wat het ergste is van die Jodenhaat?

Zoals ik al zei, de kerken en haar theologen leerde dat de Joden vijanden waren van het evangelie.
Maar, en dat vertelde men er niet bij, dit was zo omwille van ons!!!
Lees maar mee:

25 Want, broeders, opdat gij niet eigenwijs zoudt zijn, wil ik u niet onkundig laten van dit geheimenis: een gedeeltelijke verharding is over Israël gekomen, totdat de volheid der heidenen binnengaat, 26 en aldus zal gans Israël behouden worden, gelijk geschreven staat: De Verlosser zal uit Sion komen, Hij zal goddeloosheden van Jakob afwenden. 27 En dit is mijn verbond met hen, wanneer Ik hun zonden wegneem. 28 Zij zijn naar het evangelie vijanden om uwentwil, naar de verkiezing zijn zij geliefden om der vaderen wil. 29 Want de genadegaven en de roeping Gods zijn onberouwelijk. 30 Want evenals gij eertijds aan God ongehoorzaam waart, maar nu ontferming hebt gevonden door hun ongehoorzaamheid, 31 zo zijn ook dezen nu ongehoorzaam geworden, opdat door de u betoonde ontferming ook zij thans ontferming zouden vinden. 32 Want God heeft hen allen onder ongehoorzaamheid besloten, om Zich over hen allen te ontfermen.
Romeinen 11:25-32 (NBG)

Het heeft zes miljoen Joden (en vele zigeuners, gehandicapten, homosexuelen en vele verzetsstrijders, soldaten en burgers) het leven gekost voordat de kerk en haar "wijzen" hun visie ten opzichte van de Joden wilde herzien.

Vijanden om uwentwil, onthoudt dit en denk eraan, elke dag als u een Jood ziet of er iets over hoort, denk dan dat door hen (tijdelijke) afwijzing, u kon worden gered.
En ik weet wel, wij waren er niet bij, wij hebben het niet gedaan...
Maar ik schaam me er wel diep om.